در فاز اول اجرای قانون بیمه، کارت سوخت بیش از ۵۰هزار خودروی گازوئیلسوز غیرفعال شد
معاون ستاد مدیریت سوخت : در فاز اول اجرای قانون بیمه، کارت سوخت بیش از ۵۰هزار خودروی گازوئیلسوز غیرفعال شد
سید کاظم عزیزی از غیرفعال شدن بیش از ۵۰ هزار خودرو گازوئیل سوز فاقد بیمه خبر داد
سید کاظم عزیزی، معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور اظهار کرد: در کل بیش از ۵۰ هزار خودرو گازوئیل سوز فاقد بیمه در ۳ گام شناسایی شدند و از این تعداد حدود ۴۰ درصد کل جامعه آماری مورد نظر و درواقع بیش از ۲۰ هزار خودرو مراجعه و بیمهنامه آنها تمدید و سوختشان برقرار شد. این آمار و ارقام میزان تاثیرگذاری این طرح را نشان میدهد.
وی افزود: هیچ کدام از موارد قانونی در این زمینه تاکنون به تاثیرگذاری ماده ۴۸ قانون بیمه نبوده است. طی مدت اجرای این ۳ گام تلاشهای بسیاری صورت گرفت تا تمامی خودروهای فاقد بیمه گازوئیل سوز شناسایی شود که همین مسئله یک دستاورد بسیار مهم محسوب میشود.
عزیزی تصریح کرد: برای اجرای ماده ۴۸ قانون بیمه شخص کارگروهی ویژه با حضور دستگاههای مرتبط همچون بیمه مرکزی، صندوق تامین خسارتهای بدنی، پلیس راهور و شرکت پخش فرآوردههای نفتی تشکیل دادیم و جهت اتخاذ تصمیمات دقیق کارشناسی، در ذیل این کارگروه کمیته فنی ایجاد کردیم تا طرح با دقیق ترین نحو ممکن اجرایی شود.
معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور گفت: مطابق ماده ۴۸ قانون بیمه شخص ثالث ستاد مدیریت سوخت مکلف است از صدور کارت هوشمند سوخت و ارائه هرگونه سهمیه سوخت به خودروهای فاقد بیمهنامه شخصثالث جلوگیری کند. این یعنی هر خودرویی که فاقد بیمهنامه شخصثالث باشد، حتی اگر کارت سوخت هم داشته باشد، حق استفاده از آن را ندارد و سهمیه سوختی دریافت نمیکند.
وی اظهار کرد: در فاز اول، این طرح را در حوزه خودروهای گازوئیلسوز به اجرا رساندیم. علت این انتخاب نیز این بود که این حوزه جامعه آماری کوچکتر ولی سهمیه بیشتری دریافت میکرد.
عزیزی عنوان کرد: در نهایت توانستیم با همکاری پلیس راهور، شرکت پخش فرآورده های نفتی و بیمه مرکزی، اطلاعات ۹۰۰ هزار خودروی گازوئیلسوز را در کنار بیمهنامه و کارت سوخت متناظر کنیم.
وی افزود: این طرح در ۳ گام اجرا شد. گام اول به بررسی وضعیت خودروهایی تعلق گرفت که بیش از یک سال فاقد بیمهنامه بودند. در این گام که تیرماه سال جاری اجرا شد حدود ۲۰ هزار خودرو شناسایی شد. این خودروها علی رغم اینکه مدت زیادی از زمان انقضای بیمهنامه شخصثالث آنها گذشته بود، اما نسبت به تمدید آن اقدام نکرده بودند.
عزیز با بیان اینکه این گروه به شرکت پخش فرآورده های نفتی معرفی شدند، گفت: در مرحله اول به این خودروها در هنگام سوختگیری پیام هشدار بیمه داده شد. همزمان اطلاعات این خودروها در اختیار سازمان شهرداریها و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای به عنوان متولی بخش زیادی از این وسایل نقلیه قرار گرفت تا به این خودروها پیامک هشدار داده شود.
معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور اظهار کرد: در این پیامک قید شد که بر اساس ماده ۴۸ قانون بیمه شخصثالث خودروی شما فاقد بیمه شناخته شده و بر این اساس به زودی از دریافت سهمیه سوخت ممنوع خواهید شد. لذا باید نسبت به تمدید این بیمهنامه اقدام کنید.
وی تصریح کرد: به مدت یک ماه به این خودروها هشدارهای لازم داده شد. پس از این تاریخ نیز خودروهایی که اقدام به تمدید بیمهنامه شخصثالث نکردند، کارت سوختشان غیرفعال شد.
عزیزی گفت: گام دوم این طرح پس از گذشت ۲ ماه در شهریورماه اجرا شد. در این گام خودروهایی که پنج ماه فاقد بیمهنامه شخصثالث بودند، شناسایی و همان روند سابق برای آنها نیز اجرا شد. در این مرحله نیز مجددا حدود ۲۰ هزار خودرو شناسایی شد.
معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور افزود: در گام سوم این طرح همه خودروهای جامانده از قدم اول و دوم و به صورت کلی همه خودروهای فاقد بیمهنامه شناسایی شدند. در این مرحله حدود ۱۰ هزار خودرو شناسایی شد که حدود یک الی ۵ ماه از مدت بیمهنامه آنها گذشته بود.
وی تصریح کرد: به همین منوال، فرآیند هشدار و سپس ورود به لیست خاکستری اجرایی شد و در کل ۵۰ هزار خودرو در ۳ گام کلی شناسایی شدند و از این تعداد حدود ۴۰ درصد کل جامعه آماری مورد نظر و درواقع بیش از ۲۰ هزار خودرو مراجعه و بیمهنامه آنها تمدید و سوختشان برقرار شد. این آمار و ارقام میزان تاثیرگذاری این طرح را نشان میدهد. در این بخش در حال برنامه ریزی هستیم تا غیرفعال شدن کارت سوخت به فاصله کوتاهی پس از انقضاء بیمه نامه صورت پذیرد.
برترین مقالات منتشر شده
- تحلیل جدول بیمه عمر و مستمری پاسارگاد (قسمت اول)
- تحلیل جدول بیمه عمر و مستمری پاسارگاد (قسمت دوم)
- اهمیت خدمات رسانی جهت فروش بیمه زندگی
- انواع بیمه مستمری
- بیمه بازنشستگی پاسارگاد
- شرایط بیمه عمر و مستمری پاسارگاد
- خرید بیمه تامین اجتماعی یا بیمه عمر؟
- چرا باید بیمه عمر و مستمری پاسارگاد بخریم؟
- معرفی شرکت بیمه آکسا
- معرفی مت لایف برترین شرکت بیمه عمر دنیا
- آینده شغلی و درآمدی در صنعت بیمه
- چرا به بیمه عمر و تامین آتیه نیاز داریم ؟
- مقایسه سپرده گذاری بانکی با بیمه های عمر
مطالب آموزشی پاسارگاد 24
- بیمه عمر در کشورهای آسیایی
- بیمه عمر(زندگی) در کشورهای اروپایی
- اهمیت بیمه عمر(بیمه زندگی) و انواع آن
- 10 ویژگی نمایندگان موفق فروش بیمه عمر
- تکنیک های فروش در صنعت بیمه
- سهم بازار بیمه های عمر در ایران
- پوشش های بیمه ای
- سوالات متداول
- بیمه عمر چیست ؟
- بررسی بیمه عمر در کشور ژاپن
- بهترین شرکت بیمه برای اخذ نمایندگی
- شرایط پرداخت خسارت بیمه بدنه
- مزایای بیمه پاسارگاد نسبت به سایر بیمه ها
- مشاوره بیمه عمر و تامین آتیه به کمک جدول T
نظرات کومنتو
اخبار پاسارگاد 24
سود بانکی بگیریم یا بیمه زندگی بخریم؟
08 مهر 1402بیمه پاسارگاد افزایش سرمایه می دهد
03 مهر 1402
تلفن ویژه : 71705 449 ( 021 )